Skip to main content

The Rotterdam Building

Een nieuw tijdperk voor een Rotterdams icoon

In het hart van Rotterdam, vlakbij de Coolsingel, staat The Rotterdam Building. Wat na verloop van tijd was verworden tot een wat treurig leegstaand gebouw met achterstallig onderhoud, heeft inmiddels een nieuw leven gekregen als een dynamisch, multifunctioneel kantoorcomplex. Bij die nieuwe invulling horen ook moderne eisen als het gaat om veiligheid en duurzaamheid. In dit artikel vertelt Eric Barnhoorn, accountmanager bij Plooijer Toegangstechnologieën, over de rol die Plooijer daarbij heeft gespeeld.

Rotterdam Building - Plooijer

Levendige interactieplek

The Rotterdam Building is een markant gebouw dat oorspronkelijk stamt uit de jaren 70. Toen het zijn deuren opende, was het een symbool van grootse ambities. Toenmalig projectarchitect Ben Kraaijvanger had hiermee de grandeur van Manhattan naar de Coolsingel willen brengen. Helaas ontbrak de connectie met de bruisende stad, waardoor het gebouw door de jaren heen leeg kwam te staan en onvoldoende werd onderhouden. In 2020 kreeg Kraaijvanger Architects van eigenaar en ontwikkelaar Ballast Nedam de vraag The Rotterdam Building te transformeren naar een toekomstbestendig gebouw. Het architectenbureau heeft van de onderste verdiepingen een overgang gemaakt tussen publiek stadsleven en de hoger gelegen kantooromgeving. Dit heeft het gebouw omgetoverd tot een levendige interactieplek met de stad, die een impuls geeft aan de stedelijke uitstraling en de zakelijke activiteit in de omgeving. Sinds eind 2023 is Ballast Nedam de nieuwe bewoner van het gebouw.

Plooijers rol in The Rotterdam Building

The Rotterdam Building is nu een plek waar de energie van Rotterdam door elk raam en elke deur stroomt, en waar de originele ambitie van het project eindelijk tot bloei komt. En die ramen en deuren, daar zijn wij bij Plooijer best trots op. De architect komt met een design en wij kijken vervolgens mee met onze specialistische bril op. Je kunt immers niet alles wat visueel aantrekkelijk is, zomaar toepassen. Er zijn altijd veiligheidseisen waar je rekening mee moet houden. Dat is waar onze expertise ligt: het waarborgen van de brandveiligheid terwijl we het oorspronkelijke ontwerp zo dicht mogelijk benaderen. Het resultaat? Brandwerende deuren en prachtige stalen puien die je niet over het hoofd kunt zien. Deze elementen zorgen voor veiligheid, maar ook voor een oogstrelende look, vooral bij de receptie en het restaurant.

Karakter

In de fase van werkvoorbereiding en ondersteuning heb ik, samen met onderaannemer Koers, gezorgd voor de nodige begeleiding.

We hebben per verdieping bij de liftgalerijen brandwerende deuren geïnstalleerd. Op de begane grond hebben we een opvallende stalen pui tussen de receptie en het restaurant geplaatst. Deze stalen pui geeft echt karakter aan de ruimte omdat het langs de trap loopt en met de trap mee omhoog gaat in een soort vlaaipuntvorm. Dat betekent dat je specifieke sparing moet maken voor de plaatsing van het kozijn. Omdat staal onvergeeflijk is zodra het eenmaal is geïnstalleerd, moet alles altijd in één keer correct zijn. Je kunt het immers niet even een beetje bijschaven. Dat vroeg wat denkwerk, maar het is perfect gelukt. Bij Plooijer weten we dat dergelijke uitdagingen uiteindelijk altijd goed komen. Alles wat we doen is maatwerk; geen enkel kozijn is hetzelfde.

Fraaie en duurzame blikvanger

Onze bijdrage is misschien niet enorm, want uiteindelijk is het de architect die het design ontwerpt. Toch durf ik te beweren dat we met ons vakmanschap The Rotterdam Building niet alleen veiliger hebben gemaakt, maar ook een stuk fraaier. Stalen deuren, kozijnen en puien zijn echte blikvangers die bijdragen aan de charme van het gebouw.

Meer weten?

The Rotterdam Building is het levende bewijs van wat Plooijer kan: kwaliteit, veiligheid, schoonheid én duurzaamheid hand in hand laten gaan. Ben je benieuwd hoe je jouw architectonische visie tot leven kunt brengen met behulp van onze oplossingen? Neem contact op om een keer te sparren met een van onze specialisten. Samen vinden we het perfecte evenwicht tussen vormgeving en functionele eisen.

Fotograaf
Eric Barnhoorn